Levensloop en loopbaan
Ik ben geboren in 1948 en groeide op in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog in een protestants milieu in de kop van Noord-Holland. Na de middelbare school studeerde ik wiskunde en psychologie. In 1995 promoveerde ik op een onderwijspsychologisch onderzoek.
Bijbelkundige studie en publicaties
Halverwege de jaren '70 raakte ik bevriend met Will J. Barnard (1923-1993) in wiens leerhuis te Bussum ik de eerste beginselen van het Jodendom en de rabbijnse bijbeluitleg leerde kennen. Sindsdien heb ik jarenlang in mijn vrije tijd Jodendom en bijbelkunde gestudeerd. In 1984 publiceerde ik - mede onder de naam van Will Barnard - het spraakmakende boek Lukas de Jood. Twee jaar later volgde het boek Zonder Tora leest niemand wel, dat al snel aan een tweede druk toe was. Weer twee jaar daarna verscheen het boek Als een duif naar het land Assur, een inleiding op en een woord-voor-woord-bespreking van het bijbelboek Jona. In een vierde boekje, uitgegeven in 1989, reflecteerden wij vanuit onze bijbelstudie op de christelijke liturgie. Het boekje droeg de titel De slip van een joodse man vastgrijpen. Deze vier boeken werden gepubliceerd bij Uitgeverij Kok te Kampen. Will Barnard kon vanaf 1979 door een ernstig hersenletsel zelf niet meer schrijven, maar keek over mijn schouder mee hoe de teksten zich ontwikkelden. Omdat ik veel steun aan hem had, heb ik zijn naam als mede-auteur in en op de boeken laten zetten. Na zijn dood in 1993 heb ik de heruitgaven onder mijn eigen naam uitgebracht.
In 1996 verscheen bij Uitgeverij Ten Have in Baarn Het evangelie uit het leerhuis van Lazarus, een studie over het vierde evangelie dat bekend is als het Evangelie van Johannes. In 2001 volgde een boek over de herziening van het christelijk geloof vanuit haar joodse bronnen: Christendom à la Jezus. Een vergelijkende studie van de evangeliën van Matteüs en Lukas met de titel Lukas versus Matteüs verscheen in 2005 weer bij Uitgeverij Kok in Kampen. In het najaar van 2006 volgde het boek Het mensbeeld van de Tora en in 2008 De filosofie van het scheppingsverhaal.
Sinds 2012 geef ik mijn boeken in eigen beheer uit bij Uitgeverij Folianti, tot 2016 gevestigd te Zwolle, daarna in Kampen. In 2012 zag mijn eerste boek over Paulus het levenslicht: De levensloop van Paulus. Dat was een verkenning van de brieven van Paulus met oog op een omvangrijker studie daarna, die als titel kreeg 'Paulus' jeugd en jonge jaren'. Van die inmiddels driedelige studie verscheen in 2018 het eerste deel: Paulus´ vorming en scholing in een hellenistisch-joods milieu. In 2019 volgde het tweede deel: Paulus als kind van de Grieks-Romeinse wereld. Het derde deel: Paulus' leertijd in Jeruzalem kwam uit in 2023.
Vanaf 1998 schreef ik veel brochures over tal van bijbelse, joodse en joods-christelijke thema's. Die zijn verschenen in de Folianti-reeks. Een aantal heb ik in de jaren na hun verschijning opgenomen als hoofdstuk in een van bovenstaande boeken.
Engelse vertalingen
Vanaf 2010 zijn verscheidene van mijn boeken in het Engels vertaald, de meeste door mijn vriend Dick Broeren Sr. Zij zijn uitgeven als paperback, sommige ook als e-boek, en worden nu door de hele wereld verkocht. Bekende titels zijn: Reading Torah, The Key to the Gospels (2010/2018), Luke, the Jew (2012/2018), The Image of Man in the Torah (2014) en A Dove to the Land of War (2018), Paul, a Hellenistic Jew? (2020), Paul, Child of the Greek-Roman World (2021), The Course of Pauls Life (2022) en Luke versus Matthew (2023).
Cursussen en lezingen
In 1983 raakte ik betrokken bij initiatieven om de synagoge van Zwolle te restaureren. Sinds de oprichting in 1985 ben ik lid van de Stichting Voortbestaan Synagoge Zwolle, die het historische gebouw beheert.
In 1986 startte ik samen met dr. Willem H. Zuidema (1932-2000) een Vrij Leerhuis voor Talmoed en Tora in de Zwolse synagoge. Het jaar daarna richtte ik met een aantal vrienden de Stichting Judaica Zwolle op, die als doel heeft de verspreiding van kennis over de joodse godsdienst, geschiedenis, taal en cultuur, en die haar werkterrein voornamelijk in de Zwolse synagoge heeft. Van deze stichting was ik 25 jaar voorzitter en docent. Daarnaast gaf en geef ik op tal van plaatsen lezingen en cursussen over joodse en bijbelse onderwerpen, vooral over het joodse karakter van het Nieuwe Testament (zie ook de rubriek Lezingen op deze website).
Studie en beroep
In mijn jonge jaren studeerde ik wiskunde en psycholgie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna gaf ik in de jaren 1970 vijf jaar les in wiskunde aan het Comenius College te Hilversum. In 1987 werd ik wetenschappelijk medewerker didactiek van de wiskunde aan de Technische Universiteit Delft. In 1980 volgde aan aanstelling als hoofddocent wiskunde en later opleidingscoördinator exacte vakken aan de Christelijke Lerarenopleiding Zwolle, die in 1986 opging in de Hogeschool Windesheim. In die periode publiceerde ik diverse artikelen over het leren en onderwijzen van wiskunde. In 1995 promoveerde ik aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op een onderwijspsychologisch proefschrift.
In de jaren '90 werkte ik als dienstdirecteur bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Daar was ik van 2003 tot 2006 instellingsdirecteur strategisch informatiebeleid (CIO). In 2007 volgde een benoeming tot lector ICT en Onderwijsinnovatie bij Windesheim, waar ik op 10 oktober 2008 mijn lectorale rede uitsprak. Op 18 september 2013 gaf ik mijn afscheidscollege, waarin ik mijn visie op de toekomst van het hoger onderwijs in Nederland uiteenzette aan de hand van mijn kort daarvoor verschenen boek Slimmer in 2030.
Contact-informatie
Wie mij wil uitnodigen voor het geven van een lezing, kan contact opnemen via het e-mailadres: folianti[apenstaartje]hotmail.com.