Dit boek is te koop op het internet.
Heruitgave 2023 |
Uitgave 2005 |
Samenvatting - Hoe hebben de evangelisten hun verhalen geschreven en wat hebben zij in hun eigen tijd ermee bedoeld? Dat is volgens de auteur van dit boek de belangrijkste vraag, waarmee de uitleg van de evangeliën zich moet bezighouden. Peter van ‘t Riet verricht zijn bijbelstudie onafhankelijk van de ‘mainstream’ van de hedendaagse bijbelwetenschap. Door de evangeliën compromisloos te lezen als joodse verhalen uit de 1e eeuw komt hij tot resultaten die radicaal verschillen van die van de gangbare bijbeluitleg.
In Lukas versus Matteüs laat hij zien dat de evangelisten geen historisch verslag samenstelden uit allerlei bronnenmateriaal, maar te werk gingen als creatieve joodse schriftgeleerden. Aansluitend bij thema’s uit Tenach (Oude Testament) schreven zij joodse theologie in verhaalvorm (midrasj) en gaven zij elk hun eigen antwoord op de vraag hoe de messiaanse tijd het beste naderbij gebracht kan worden. De auteur laat in dit boek zien dat Matteüs en Lukas daarover een grondig meningsverschil hadden.
Dat levert een geheel nieuwe kijk op de evangeliën. Zijn publicaties zijn bovendien zeer toegankelijk en geschreven voor een breed publiek. Na boeken als Lukas de Jood (1984/2009) en Zonder Tora leest niemand wel (1986/2010) trekt de auteur in dit boek Lukas versus Matteüs de benadering van de evangeliën als joodse midrasjliteratuur consequent door. Midrasj is in het jodendom het onderzoeken en actualiseren van de Bijbel en de joodse traditie. Peter van 't Riet bestempelt de evangeliën onder andere als midrasjliteratuur, omdat evangelieverhalen sterk leunen op het Oude Testament.
Een ander kenmerk van midrasjliteratuur is het vrije karakter van het onderzoek. Vertellers van midrasjverhalen verschillen daarom vaak fundamenteel van inzicht met elkaar. In Lukas versus Matteüs laat de auteur zien dat dat ook bij Matteüs en Lukas het geval is. Beide evangelisten presenteren Jezus als een rolmodel voor hun messiaanse strategie. Beide messiaanse strategieën verschillen hemelsbreed van karakter. De auteur is van mening dat het midrasjkarakter van de evangeliën het noodzakelijk maakt het christelijk geloof opnieuw te doordenken. Alleen zo kan men beter aansluiten bij de oorspronkelijke bedoelingen van de evangelisten.
De eerste uitgave van dit boek verscheen in 2005 bij Uitgeverij Kok, Kampen (ISBN: 90 435 1074 2).
De heruigave verscheen in 2023 bij Uitgeverij Folianti, Kampen (ISBN 978 90 76783 66 6).
Inhoudsopgave
Voorwoord
1 Gangbare benaderingen van evangeliën
2 Wat is midrasj?
3 De evangeliën als midrasj
4 De Elia-midrasj bij Matteüs
5 De Elia-midrasj bij Lukas
6 De Mozes-midrasj bij Matteüs
7 De Jozua-midrasj bij Lukas
8 De David-midrasj bij Matteüs
9 Midrasj versus Q
10 Lukas versus Matteüs over hun messiaanse strategie
Nawoord
Noten
Literatuur
Publicatiegeschiedenis
Dit boek werd in 2005 uitgegeven bij Uitgeverij Kok, Kampen (ISBN 90-435-1074 2).
In 2023 verscheen een heruitgave bij Uitgeverij Folianti, Kampen (ISBN 978 90 76783 66 6).
Eveneens in 2023 verscheen een Engelse vertaling met als titel Luke versus Matthew bij Folianti, Kampen (ISBN 978 90 76783 67 3).
Voor recensies van dit boek - klik hier.